Geschreven door Roy Meelhuysen.
Donaties:
In 2024 hebben wij vanuit onze gemeenschap € 487.50 mogen ontvangen.
Van onze Donateurs, het DELA fonds en Dr. Vaillant fonds hebben wij een toewijzing mogen ontvangen van € 1.250,- elk.
Deze bedragen hebben wij kunnen besteden zoals hieronder staan aangegeven.

Geschreven door Roy Meelhuysen.
Beste mensen,
Het is alweer eind februari en hebben wij als Stichting de draad opgepakt en zijn begonnen met alle voorbereidingen voor onze Indische Herdenking op vrijdag 15 augustus a.s.
Het houden van een feest kost geld; maar ook de noodzakelijke verzekeringen moeten afgesloten worden om enig risico bij eventualiteiten te kunnen dekken. Daarom doen wij een beroep op u, onze achterban.
Mogelijkheid tot doneren via NL56 INGB 0106 0900 46 t.n.v. Stichting Indisch en Moluks Gedenkteken Eindhoven.
Wilt u ons structureel steunen?
Wordt dan donateur. Als donateur ontvangt u jaarlijks automatisch een uitnodiging om de Herdenking bij te wonen.
Terima Kasih,
Met warme Indische groet,
Roy Meelhuysen


Geschreven door Roy Meelhuysen.
Eindelijk was het zover. Na intensieve voorbereidingen waren wij als bestuur en vrijwilligers klaar voor de uitvoering van onze
Indië Herdenking op 15 augustus jl.
Vele bezoekers waren reeds eerder dan de geplande tijd (18.00 uur) van ontvangst. Om 17.00 uur waren zij reeds op de plaats van de Herdenking op het terrein van Woonzorg Vitalis Peppelrode aan de Ds. Th. Fliednerstraat nr 5 te Eindhoven.
Dit waren veelal bezoekers die zich niet aangemeld hebben en waarschijnlijk ook niet wisten dat alle plaatsen vooraf (bij aanmelding) reeds zijn toegewezen aan personen. Dat veroorzaakte enige hinder en moest door onze, in schitterende oosterse kledij geklede Gastvrouwen, in goede banen worden geleid.
Tot de bezoekers behoorden onze Burgemeester Dijsselbloem en zijn partner, Burgemeester van Bree en zijn Wethouder dhr. van Gestel van gemeente Geldrop-Mierlo, Militaire Commandanten uit de regio zoals Regionaal Militair Commandant Zuid (Kolonel der Artillerie P. Kemna) en Commandant Air Mobility Command (C-Vliegbasis Eindhoven) (Kolonel Gruijters) met zijn Staf Adjudant (Adjudant Klein) en mevrouw Kortstee namens het Management Team van Vitalis Peppelrode.
Aanwezig waren ook vele afgevaardigden zoals het Detachement Contact Oud en Actief dienende Mariniers Eindhoven, Kolonel (b.d.) R. Sondag namens Stichting Veteranen Brabant Zuidoost, dhr. en mevr. Huffenreuter namens Stichting Pelita Eindhoven, maar ook onze kunstenares mevr. Marleen Buscop, die ons Gedenkteken heeft ontworpen.
De bestelde 300 stoelen waren reeds allen bezet door de vele inschrijvingen, daarom moesten vele bezoekers genoegen nemen met staanplaatsen. Zij waren allen getuige van een mooie en plechtige Herdenking. Het programma bevatte sprekers uit 4 Indische/Molukse generaties, afgewisseld door een schitterende muzikale omlijsting verzorgd door Duo Twice, terwijl een Koper Ensemble van de Philips Harmonie de Vlaggenparade en het defilé muzikaal ondersteunde.
Tevens hebben we afscheid genomen van mevrouw Trees Bauwens, Lid in de Orde van Oranje Nassau, oprichter van de Kumpulan, die op 23 november 2023 ons is ontvallen. Haar dochter Linda heeft een In Memoriam gehouden.
Na de Krans- en Bloemlegging volgde een groots defilé waarbij nog meer bloemen werden gelegd.
Daarna was er een mogelijkheid tot het bijwonen van een Nazit, een gezellig samenzijn met een (kleine maar heerlijke) rijstmaaltijd, geserveerd door restaurant Indonesia. Men moest zich hiervoor inschrijven, waarbij gold vol=vol.
Het was zo gezellig en sfeervol in de wonderschone tuin waar het Theehuis zich bevindt (onze Burgemeester noemde het een Oase) dat het programma uitliep tot 22.30 uur i.p.v. 21.30 uur.
Kortom, het Bestuur met alle Vrijwilligers, kunnen terugkijken op een zeer geslaagde, plechtige en sfeervolle Herdenking. Wij hebben ook tekortkomingen mogen constateren tijdens de uitvoering; van vijftig benaderde gasten hebben zevenendertig respondenten gereageerd. Hun bijdragen worden bij de voorbereidingen van volgend jaar door ons Team toegepast.
De trend is gezet. Volgend jaar hanteren wij de mailinglist (lijst met email adressen) die wij dit jaar hebben samengesteld, a.d.h.v. de inschrijvingen. Is uw email adres niet bij ons bekend ?. Stuur ons dan z.s.m. een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De uitnodigingen zullen het komend jaar per email worden verstuurd om de dure portokosten te besparen.
Rest ons als Bestuur en alle Vrijwilligers, u nogmaals te bedanken voor uw steun aan onze initiatieven.
Mocht u nog wat tijd en energie over hebben, wij zoeken nog personen die bereid zijn het verschil te maken; versterk ons Bestuur. Wij zijn naarstig op zoek naar een penningmeester, algemeen bestuurslid en vrijwilligers die op afroepbasis beschikbaar zijn bij de voorbereidingen op de dag voorafgaande aan onze activiteiten.
Mocht u nog eens onze Indië Herdenking 2024 willen bekijken, klik dan op:
https://youtube.com/live/YURZpwkeg5w?feature=share
Veel kijk plezier
Meelhuysen L.J.R.
Voorzitter.
Korte impressie van de voorbereidingen en de Herdenking


























Geschreven door Roy Meelhuysen.
In Memoriam
Op 23 november bereikte ons het treurige nieuws dat onze dappere en altijd volhardende ''Voorvechtster" en oprichter van de Indische Kumpulan, Trees Bauwens, Lid in de Orde van Oranje Nassau van ons heen is gegaan.
Wij hebben op woensdag 29 november van haar in stijl afscheid genomen in de Luxzaal van crematorium de Rijtackers.

Tijdens de dienst werd ook opgetreden door het
"Kumpulan-Vrouwenkoor samen met het Hotel Batavia koor " o.l.v. Joyce Radesey.
Het was een mooie en plechtige dienst.
Wij wensen de familie heel veel sterkte toe bij de verwerking van dit grote verlies.
Tante Trees dank voor alles wat u voor onze gemeenschap heeft gedaan.
Selamat Jalan
Geschreven door Roy Meelhuysen.
Op woensdag 13 december a.s. vindt een belangrijke bespreking met gemeente Eindhoven plaats, waarbij aanwezig zullen zijn:
- Mevrouw Danni Nelissen namens gemeente Eindhoven
- Mevrouw Anette Kuenen namens gemeente Geldrop Mierlo
- Mevrouw D. Huffenreuter namens Pelita Eindhoven
- Mevrouw Edith Paol van Buitenzorg voor Welzijn / Indisch Netwerk Eindhoven
- Roy Meelhuysen namens Stichting Indisch en Moluks Gedenkteken Eindhoven
Tijdens deze inventariserende bespreking vinden naast een warme overdracht van deze Herdenking eveneens de coördinatie en invulling plaats van de te houden eerste jaarlijkse Indische en Molukse Herdenking op 15 augustus 2024 in Eindhoven.
Aanvankelijk was de bijeenkomst op 29 november gepland; wegens ziekte van een van de aanwezigen werd dit uitgesteld.
Voorzitter
Roy Meelhuysen.
Geschreven door Roy Meelhuysen.
Tijdens de Bayeux reis in september 2022, sprak ik met docent Mens & Maatschappij mevrouw Mariëlle Anthonie, van de Yuverta school Eindhoven. Stichting 18 September organiseert de jaarlijkse reis naar Bayeux in Normandië, met een honderdtal middelbare scholieren uit Eindhoven. Frank van Dijk (Secr.) St 18 Sept begeleidt met een team van nog 4 begeleiders, reeds enkele jaren deze reis. Bayeux in Normandië was de eerste stad die door de geallieerden tijdens WO II werd bevrijd. Frank van Dijk die alom bekend is met de materie van/over WO II, mocht ik tijdens deze reis assisteren. Het bleek een mooie constructie te zijn; Frank bezit de kennis van/over WO II, terwijl ik wat kennis bezit over WO II in de Pacific (zuid oost Azië).
Doel van deze reis is o.a. de leerlingen kennis te laten maken met de invasie door de geallieerden, destijds op 6 juni 1944 (D Day). De locaties van weleer, waar hevig werd gevochten, worden bezocht om inzicht te kunnen krijgen hoe het uitgevoerd werd en door wie; ondersteund door het bezoeken van museum en begraafplaatsen, van zowel geallieerden als Duitse slachtoffers. Vele leerlingen die meegaan hebben wel een familielid die de oorlog destijds hebben meegemaakt.
De busreis eindigt op 18 Sept. in Borkel en Schaft, waar wij ons in historische auto's verplaatsen naar het 18 Septemberplein in Eindhoven, om uiteindelijk in defilé op het Stadhuisplein te eindigen. Daar wordt het Bevrijdingsvuur aangestoken door de Burgemeester. Het Bevrijdingsvuur is vanuit Bayeux meegenomen door een twintigtal wielrenners die zowel heen als terug, in estafette, deze grote afstand overbruggen. Het Bevrijdingsvuur wordt ieder jaar vanuit Bayeux op de renfiets naar Eindhoven gebracht. Het Bevrijdingsvuur wordt na de festiviteit, brandend gehouden in de Catharinakerk. Eind april van het volgend jaar wordt dit Bevrijdingsvuur door een estafetteploeg uit Wageningen opgehaald en op 4 mei na de Herdenkingsplechtigheid in Wageningen door estafettelopers uit heel Nederland opgehaald.
Toen ik mevrouw Mariëlle Anthonie vertelde dat ik eveneens voorzitter ben van onze Stichting en onze slogan opnoemde (Eren, Verbinden, Meedoen en Doorgeven), reageerde enthousiast. Zij bevestigde mijn verhaal dat wij onze verhalen moeten blijven vertellen, opdat onze afkomst en de offers van onze (ouders en grootouders) niet worden vergeten. Ik opperde mijn wens om ons Gedenkteken door een school te laten adopteren en daardoor aandacht en continuïteit te kunnen genereren. Haar reactie was direct positief en na een uitvoerig gesprek over het ''hoe en waarom'' te hebben gehad met de Directie van het Yuverta Lyceum, is besloten om dit op 12 Juli 2023 te doen. De adoptie van het Gedenkteken is een aanvulling op de lessencyclus ‘internationaliserend onderwijs’ als onderdeel van de geschiedenislessen over het voormalig Nederlands Indië (Indonesië). Op deze wijze hebben wij een win-win situatie gecreëerd, met dank aan de Directie en initiatiefneemster mevrouw Mariëlle Anthonie (Docent Mens & Maatschappij).
Wij als Stichting trachten hiermee weer enige aandacht van de media te verkrijgen, terwijl Yuverta een vaste locatie heeft waar zij met hun leerlingen naar toe kunnen gaan als praktisch verlengstuk van de geschiedenis lessen.
Op woensdag morgen 12 juli 2023 om 09.45 togen een twintigtal leerlingen van de Yuverta school richting Woonzorg Vitalis Peppelrode te Eindhoven o.l.v. docent Mens en Maatschappij, mevr. Mariëlle Anthonie. Met de leerlingen waren naast enkele ouders van leerlingen eveneens twee docenten meegekomen. De groep werd door voorzitter Roy Meelhuysen ontvangen en geïnformeerd over het ''waarom'' van het Gedenkteken. Hij begon met de vraag of iemand wist waar Indonesië op de wereldbol ligt. Het duurde een tijdje voordat iemand het juiste antwoord gaf; uiteindelijk werd vastgesteld dat het ergens boven Nieuw Zeeland ligt. De volgende vragen waren:'' Hoe heette het land vroeger ?" en "Wat was het van Nederland ?'' en ''Hoe zijn de Hollanders toen daar gekomen ?''. De reactie op deze vragen waren voorspelbaar; ze hadden geen idee. Dat is logisch omdat er op school geen aandacht aan dat onderwerp wordt gegeven. Nu met deze nieuwe lessencyclus (idee van prof. dr. Jet Bussemakers, voormalig Min. van OCW) komt er hopelijk wat licht in die aloude duisternis.
Na deze informatie verplaatste de groep zich naar ''Ons Carrousel'', de ontmoetingsruimte van de Woonzorg Peppelrode, waar een tiental senioren van Molukse - en Indisch Nederlandse afkomst met de daarbij behorende mantelzorgers, hen opwachtte. De zaal is ingedeeld rondom een grote ronde tafel waar eenieder aanzat. Bij binnenkomst werden zij onthaald met (Indische) spekkoek, rozenstroop, stroop-susu (rozenstroop aangelengd met kokosmelk), koffie of thee. Doel van deze bijeenkomst is, het kennismaken met de verhalen en de cultuur van deze Indo Europeanen, waarbij de bezoekers vragen konden stellen aan deze senioren. Roy Meelhuysen opende de bijeenkomst met een woord van welkom aan de aanwezige senioren en dankte hen voor hun aanwezigheid. Het idee dat (vreemde) jongeren hen vragen zouden stellen over hun Indië tijd, maakte hen enigszins bang en onzeker. Roy verzocht hen hun harten te openen en de diepe innerlijke wonden van weleer even te vergeten, zo ook het ''Indische Zwijgen'' te doorbreken, want refereerde hij '' Ons verhaal en uw geleden leed moeten doorverteld worden''. Het duurt niet lang meer of wij bestaan niet meer door de verregaande assimilatie zoals ook ons geboorteland Nederlands Indië niet meer bestaat. Dat zou heel jammer zijn" eindigde Roy zijn inleiding.
Er werd vervolgens aangevangen met het voorlezen van een gedicht ''In den vreemde ben ik gebleven'', door mevr. Jolanda van der Heijden (medewerker van Peppelrode). Daarna vertelde mevr. Charlotte Johan het hartverscheurende verhaal over haar bootreis van Indonesië naar Nederland. Het was muisstil in de zaal en om het ijs daarna te breken werd overgegaan tot het zingen van korte oude kinderliedjes uit de Indië tijd. Met het tonen van de uitgedeelde tekeningen uit die tijd, werd verteld over de mooie periode van vóór de oorlog en over onze cultuur. Op die manier werden de leerlingen bijgepraat en kregen zij de antwoorden op hun vragen.
Kortom, het was een hele mooie, emotionele tevens informatieve morgen, die vatbaar is voor herhalingen, gelet op het feit dat tijdens het napraten enkele leerlingen vertelden diep geraakt te zijn door de verhalen. Daarna is een Intentieverklaring opgesteld, die door beide partijen is ondertekend.
Foto's van:
- Hans van Hamersveld
- Hans van den Boogaard


Geschreven door Roy Meelhuysen.
Op 19 mei 2023 hebben we in Sutton (VK) afscheid genomen van Joe Cattini. Hij is op zondag 15 januari 2023 in de Catharinakerk tijdens het Local Hero Concert door Burgemeester Jeroen van Dijsselbloem benoemd tot de eerste Local Hero van Eindhoven. Samen met Armando Marques (USA) en Bill Penders (VK) behoorden zij tot de helden die Eindhoven destijds hebben bevrijd.
Joe Cattini is tot op het laatst nog actief geweest; was in januari voor de prijsuitreiking naar Eindhoven gekomen en heeft in die week diverse locaties bezocht, waaronder ook Het Veteranen Ontmoeting Centrum ''de Treffer''. Joe is 100 jaar geworden en is in zijn woonplaats Sutton op 18 april 2023 vredig heengegaan.
De Uitvaart hebben wij gezamenlijk als bestuur van Stichting 18 Sept bijgewoond.

O
Aankomst in de St. Edmunds Catholic Church.


Een van de sprekers, Peter Kemp,
voorzitter St 18 Sept
Overhandigen van het Condoleance register door Frank van Dijk (St 18 Sept)

Geschreven door Roy Meelhuysen.
Woensdag 26 april 2023 vond de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen in het Park Theater plaats. Uiteindelijk zeer blij verrast, nadat ik door een list naar die locatie werd gelokt, waar ondergetekende een presentatie zou geven over Veteranen.
Nooit eerder daaraan gedacht of erbij stilgestaan ooit zulk een geweldig mooie waardering te mogen ontvangen; de verwarring en verbazing maakten snel plaats voor emotie en gevoelens van dankbaarheid. In bijzijn van onze zoon (onze andere zoon zit momenteel in Spanje) en familie, ontving ondergetekende uit handen van Burgemeester Jeroen Dijsselbloem de Koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Het was zeer dubbel, emotioneel en overweldigend; dankbaar naar al die mensen voor het in mij gestelde vertrouwen.


Geschreven door Roy Meelhuysen.
Op zaterdag 22 april jl. waren bij de viering van het 15 jarig jubileum van het Veteranen Ontmoeting Centrum ''de Treffer'', onze nieuwe burgemeester van Eindhoven dhr. Jeroen Dijsselbloem met zijn echtgenote aanwezig.
Het was op 24 april 2008 dat ''de Treffer'' door de Staatsecretaris van Defensie, Jack de Vries, samen met toenmalige burgemeester Rob van Gijzel werd geopend.
Wij hebben samen met het bestuur van Stichting
18 September (Vz. Peter Kemp) bij de Bevrijdingsboom stilgestaan, bij het grote verlies van onze Local Hero 2023 Joe Cattini (VK). Een van de helden uit WO II, die Eindhoven destijds heeft bevrijd.
Hij overleed op 18 april jl. op de respectabele leeftijd van 100 jaar, zijn begrafenis vindt plaats op 19 mei a.s.



Geschreven door Roy Meelhuysen.





